O nouă subdiviziune la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”


Inaugurarea Centrului Naţional de Excelenţă Profesională pentru Bibliotecari la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” constituie un moment important în viaţa sistemului de biblioteci din Republica Moldova. în cadrul evenimentului de inaugurare, precedat de un moment festiv. La această mare sărbătoare alături ne-au fost Primăria Municipiului Chişinău, Programul Novateca / Consiliul pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX) şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova, care au contribuit la inaugurarea Centrului Naţional de Excelenţă Profesională pentru Bibliotecari în cadrul BM. La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului Chişinău Centrul şi-a deschis larg uşile pe 28 martie 2014, Direcţiei cultură a Primăriei Municipiului Chişinău, directorul Iniţiativei Bibliotecii Globale a Fundaţiei „Bill şi Melinda Gates” Deborah Jacobs, oaspeţi de onoare din cadrul Federaţiei Internaţionale a Asociaţiei Bibliotecarilor (IFLA), Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBRP), din partea programelor de dezvoltare ale bibliotecilor publice din Ucraina şi România, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere, bibliotecari.
În luările de cuvânt ale viceprimarului de Chişinău Nistor Grozavu, precum şi ale lui Andrei Chistol, şef de secţie la Ministerului Culturii, Evan Tracz, director, programul Novateca, conf. univ. dr. Lidia Kulikovski, şeful Departamentului studii şi cercetări, ş.a. a fost menţionată importanţa deschiderii Centrului pentru comunitatea bibliotecară, s-au făcut aprecieri privind investiţiile în modernizare şi dotare.
„Pentru ca oamenii din ţară să obţină informaţii bune, ei au nevoie de cineva, care să le transmită aceste informaţii într-un mod accesibil. Pentru ca bibliotecarii să fie moderni, ei au nevoie de un spaţiu de instruire, să fie creativi şi să transmită informaţia prin intermediul tehnologiei moderne”, a menţionat Deborah Jacobs.
„Ce modernizăm fără bibliotecari instruiţi? Centrul Naţional de Excelenţă Profesională pentru Bibliotecari va oferi un spaţiu propice dezvoltării informaţionale, obţinerilor competenţelor profesionale. Ne-am propus acest centru pentru toate tipurile de biblioteci, şi – mai cu seamă – pentru bibliotecile din spaţiul rural, să-i instruim şi să le cultivăm cultura instruirii continue şi a perfecţionării”, a mai adăugat conf. univ. dr. Lidia Kulikovski.
În calitate de gazdă, directorul general al BM „B.P. Hasdeu” Mariana Harjevschi a reiterat că acest eveniment a fost posibil datorită eforturilor comune: „Şi mult puteam fi în căutarea acelui altceva, cu sau fără pasiune, nu am fi reuşit dacă această frumoasă sincronizare a ambiţiei comunităţii bibliotecare, a deschiderii Primăriei Municipiului Chişinău şi a generozităţii Programului Novateca, IREX şi Fundaţiei „Bill & Melinda Gates” de a semna Memorandumul de înţelegere pentru a deschide Centrul Naţional de Excelenţă Profesională pentru Bibliotecari.”
Sărbătoarea a fost întregită de expoziţiile tinerilor ceramişti Adrian Triboi (ceramică neagră tradiţională după tehnologia strămoşilor noştri geto-daci) şi Sandu Bejenaru (farfurii decorative, toate inspirate din arta Greciei şi Romei antice) .
Centrul este un proiect naţional care implică şi antrenează bibliotecarii din toate reţelele în acţiuni de instruire. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a oferit spaţiu renovat şi dotat cu mobilier, datorită sprijinului din partea Primăriei Municipiului Chişinău şi va acoperi costurile pentru întreţinere.
Echipamentul necesar derulării procesului de instruire în condiţii optime – calculatoare interconectate în reţea cu acces la internet în regim full-time, laptopuri, iPad-uri, tablete, proiector video, tablă interactivă, imprimante performante (copiator, scanner, fax), camere video, fotoaparat digital – toate sunt contribuţia IREX Moldova şi a Programului Novateca.
Sălile de instruire (sala de creativitate, sala cunoştinţe şi sala inovaţie) oferă pentru cursanţi staţii de lucru, creează o ambianţă propice muncii în echipe, schimbul de opinii în grup şi lucrul individual.
Centrul dispune de o bibliotecă, ca suport didactic şi informaţional în activitatea de formare profesională, care oferă acces la publicaţii din domeniul biblioteconomiei şi ştiinţelor informaţiei (cărţi, CD-uri, DVD-uri, jocuri de societate, ediţii periodice curente etc.).
ABRM va oferi programe de training şi alte oportunităţi de dezvoltare profesională, va elabora un plan de lungă durată pentru asigurarea durabilităţii Centrului.
Obiectivele prioritare ale Centrului de Excelenţă Profesională pentru Bibliotecari de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” sunt:
iniţierea şi dezvoltarea cooperării pentru modernizarea, diversificarea activităţii bibliotecare prin suport formativ;
asigurarea unei platforme de instruire, care va oferi noi oportunităţi de formare pentru bibliotecari în corespundere cu necesităţile de dezvoltare profesională a bibliotecarilor din RM;
desfăşurarea activităţilor pentru dezvoltarea şi valorificarea potenţialului uman din comunitatea regională şi naţională, în colaborare cu alte organizaţii interesate de performanţă durabilă a specialiştilor din sfera infodocumentară;
realizarea proceselor de educaţie continuă;
reactualizarea cunoştinţelor şi competenţelor profesionale ale specialiştilor din structurile infodocumentare;
crearea unor parteneriate cu centre de formare continuă şi instituţii de specialitate.
Centrul de Excelenţă Profesională pentru Bibliotecari, prin activităţile organizate, va asigura: educarea culturii instruirii continue; motivarea aspiraţiei bibliotecarului către instruire continuă şi perfecţiune; un mediu de lucru încurajator pentru cursanţi să evolueze spre perfecţionare; un cadru generator de posibilităţi de instruire şi perfecţionare continuă; forme nonformale şi ludice de învăţare, exemple reale, din viaţa bibliotecilor şi bibliotecarilor; abordarea sistemică a instruirii; demonstrarea avantajelor formării continue; încurajarea sistemelor personale de învăţare; catalizarea constituirii unei comunităţi de bibliotecari instruiţi pentru inovare.
De asemenea, Centrul de Excelenţă Profesională pentru Bibliotecari, prin activităţile organizate va dezvolta atitudini, instrumente, experienţe care vor face bibliotecarii capabili să conceapă noi metode de activitate, noi servicii şi activităţi; va influenţa şi va genera mutaţii pozitive de mentalitate profesională de sorginte să transforme bibliotecarii în adepţi ai instruirii continue, să capete măiestrie şi fluenţă în transformarea bibliotecii în biblioteca visurilor utilizatorului, comunităţii.
Avem speranţa că instituţia va fi la înălţimea exigenţelor vremii, va corespunde deplin standardelor pe care timpul le impune. Este un nou început cu noi forţe şi strategii în relansarea sistemului de instruire în domeniu.

E. CEBOTARI,
bibliotecar-principal
Centrul Naţional de Excelenţă Profesională pentru Bibliotecari,
BM „B.P. Hasdeu”

CEBOTARI, Elena. O nouă subdiviziune la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” // Bibliopolis. – 2014. – Vol. 51, Nr. 1. – P. 90-92.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s