Formare avansată de formatori


       O săptămână emoționantă, creativă, intensivă și interesantă, la Centrul Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari.

     ,,Formare avansată de Formatori” – training livrat de către Programul Novateca în frunte cu liderii formatori dl. Oleg Bursuc și dna. Lidia Kulikovski. Participanții au fost formatorii din cadrul Centrelor regionale: Bălți, Telenești, Orhei, Căușeni, Ceadîr-Lunga, Cahul și de la Biblioteca Națională pentru Copii, Biblioteca Municipală ,,B.P.Hasdeu”, Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Perioada în care s-a livrat trainingul a fost 20 – 24 martie.

 IMG_8256 (2)   Prima zi de training, 20 martie, participanții  au avut ocazia să-și împărtășească succesele întregii echipe, cu privire la managementul blogului și ajustarea curriculum, conform sugestiilor de la follow-up 14-16 februarie. În această zi s-au implicat și formatorii: Maria Morari cu scopul de a încuraja participanții la un management calitativ a blogurilor și Natalia Dubencu, care a provocat toți participanții la elaborarea unui produs video, utilizând programa movie maker. La finele zilei, sesiunea a IV-a, dl. Oleg Bursuc și dna. Kulikovski, au livrat cunoștințe noi, cu privire la interacțiunea formatorilor cu persoanele dificile în activitățile de training. Acest subiect a continuat să fie abordat și la începutul celei de a doua zi: „Cum interacționăm cu Dominatorii în activitățile de trening?” și ,,Eficientizarea comunicării cu „Dominatorii”. Apoi, conform agendei, a urmat abordarea subiectului celui mai captivant dar și celui mai complicat ,,Politica de acreditare a curriculum-urilor conform standardelor”. Așadar, acest subiect, necesitând o maximă atenție și o durată mai lungă de timp pentru înțelegerea specificului, acestui proces de acreditare, a fost abordat în decurs a două zile de training:  celei de a doua și a treia zi. Astfel, participanții au reușit să-și creeze mape cu toată informația necesară pentru acreditare iar formatorii au depus maxim efort pentru ca fiecare Centru, să înțeleagă politica și documentele necesare pentru acreditarea, a cel puțin a unui curs.

        În ziua a patra de training, participanții au avut ocazia să dezvolte și să livreze o
IMG_8240 sesiune din curriculumul „Formare formatori”.  Așadar, ei au creat un produs colectiv și au trăit, împreună cu formatorii lideri, o experiență inedită. Formabilii responsabili, cu emoții – au fost foarte activi, atenți, generând sugestii, rezolvând exerciții, lucrând în grup, dezvoltând produse, discutând și apreciind colegii, schimbându-și rolurile – din trainer în formabil și invers. Până la ultima oră a persistat interesul, voia bună, optimismul, teoria mergând mână-n mână cu practica, umorul, arta, teatrul și poezia. Iar, în cea de a cincea zi de training, formabilii au primit un feedback constructiv din partea formatorilor vis-à-vis de produsul lor. Feedback-ul primit a trezit în formabili și mai multă încredere în forțele proprii și conștientizarea capacității de a presta cursuri Formare de Formatori. De asemenea, directorul Programului Novateca, Evan Tracz, a susținut participanții, prin discursuri motivante la tema „Cum ar trebui să fie un formator?”

IMG_8299 (2)           Aceste 5 zile au fost un laborator, un experiment. Așa cum, am avut prezente 7 Centre de Excelență, am avut 7 modele de trainig, 7 abordări diferite, 7 conținuturi distincte, 7 logistici diferite, 7 comportamente, 7 atitudini, 7 înțelegeri, 7 anagajamente. A fost totul impecabil? Nu! A fost responsabil și totodată vessel, a fost creativ și amuzant, a fost inovativ și cu pasiune. Angajații Novateca, angajații Centrului de Excelență Profesională pentru Bibliotecari, mediul sigur, prietenos al centrului au oferit acel ambiant care a indus o stare de bine participanților, la instruire.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s