Little writers Lab


Astăzi, 17 ianuarie, a avut loc primul Atelier din cadrul Laboratorului ”Little writers Lab”.
Ne-am întrunit, finaliștii Concursului Bătălia Cărților, pentru a discuta, a scrie și a elabora texte coerente în baza cărților din concurs, astfel încât, să ”eternizăm” împreună experiența participării în cadrul Bătăliei.
Mai întâi de toate, copiii au completat o fișă care reflectă ”Profilul finalistului”, expunându-se asupra a ceea ce înseamnă, pentru ei, procesul lecturii și menționând autori preferați. Am fost surprinși că, deși destul de mici, unii dintre ei l-au citit pe Oscar Wilde, l-au îndrăgit pe Mircea Eliade sau pe Mihail Drumeș. Așa cum e un lucru firesc, dar totodată îmbucurător, la această vârstă, îl iubesc și îl cunosc pe Alexandre Dumas, Arthur Conan Doyle sau Jules Verne. Plăcerea discuțiilor cu ei nu poate fi redată, precum este de obicei, plăcut, să porți o conversație cu copiii, de vârstă fragedă, dar care îndrăgesc lectura.
Prima carte din Concurs pe care am discutat-o a fost ”Numără stelele” de Lois Lowry. Această carte este un roman istoric, scris astfel încât să fie accesibil și interesant copiilor, care vorbește despre ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, despre Holocaust, în special, o mare pată pe paginile istoriei, care face de rușine omenirea. Romanul este totodată despre curaj, întrucât povestește despre cum o familie de danezi contribuie în a-i ajuta pe prietenii lor evrei să evadeze din Danemarca ocupată de naziști și să fugă spre Suedia, o țară liberă. Este un imn închinat prieteniei, o frumoasă carte care ne învață ce înseamnă să fii, într-adevăr, uman.
Romanul este foarte util copiiilor, întrucât îi învață și puțină istorie. Află, astfel, că Danemarca a capitulat în fața nemților în 1940. La domnie în acea perioadă era regele Christian al X-lea, îndrăgit de întregul popor danez. În perioada ocupației, în țară nu se găseau cafea, zahăr, brioșe, populația fiind nevoită să îndure lipsuri. În 1943, pentru a nu servi intereselor nemților, Danemarca își scufundă întreaga flotă navală, aruncând navele în aer, una câte una. De asemenea, copiii află despre persecuția evreilor și modul în care au evadat, pe furiș, cu ajutorul danezilor. Sunt impresionați și sensibilizați asupra acestui moment din istorie, și învață să ia atitudine în fața nedreptății. Astfel de lecturi sunt extrem de utile pentru că este o ”învățare plăcută”, prin intermediul lecturii aflând detalii care, poate, nu se găsesc în manuale și care le vor servi la lecțiile de istorie.
Apoi, copiii au intrat în pielea personajelor și fiecare a vorbit cu vocea unuia dintre ele. Am transmis astfel mesajul cărții, insistând pe aspectul cât de important este să fii curajos, solidar și să lupți pentru dreptate, libertate, viață.
Ulterior, am răspuns la câteva întrebări. Ne-am exprimat atitudinea, optând pentru o lume în care să nu existe discriminare, în care toți să fim egali, o lume în care să nu se simtă unii mai presus ca alții, să nu se facă moarte de om pe motive de diferență de rasă, religie, apartenență la un ideal sau altul. O lume în care fiecare să fie liber să… numere stelele, să-și pună o dorință și să tinde spre împlinirea ei.
Laboratorul a fost o adevărată distracție intelectuală, în care copiii s-au simțit totodată concentrați, serioși, dar liberi în elanul lor creativ.
Ne vedem la următorul Atelier, în cadrul căruia vom discuta, la fel de ingenios, frumos și cu bună purtare, o altă carte din Concurs, ”Evadarea din biblioteca domnului Lemoncello”.
Aștept finaliștii pentru a ”evada” împreună în lumea ideilor, sublimului și a armoniosului!
Elena Taragan, coordonatorul Laboratorului, Studii și Cercetări, Biblioteca Municipală ”B. P. Hașdeu”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s