Tinerii bibliotecari experimentează discursul Ignite


Biblio Talks – o nouă sesiune de discursuri la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, în care 16 bibliotecari au simțit emoția și satisfacția vorbitului în public.

Pe acorduri de saxofon, în interpretarea lui Ion Crasnopolschi, a început această zi specială în care bibliotecari tineri, dar și câțiva mai experimentați, au evoluat pe scenă și au vorbit cu entuziasm, energie și talent despre activități inedite pe care le desfășoară, spectrul tematicii discursurilor din program fiind foarte variat.

Moderator al evenimentului a fost expertul Lidia Kulikovski, care a și ghidat bibliotecarii prezenți astăzi în măiestria elaborării unui discurs Ignite.

Cu mesaje de salut au venit  Ewan Tracz, director IREX Moldova și Mariana Harjevschi, director general BM „B.P. Hasdeu”, Președinte ABRM.  Ewan Tracz  a ținut un discurs interactiv și pe alocuri amuzant, vorbindu-ne despre faptul că, conform statisticilor, frica de a vorbi în public depășește teama de monștri, stafii sau criminali. A felicitat bibliotecarii pentru curajul de care au dat dovadă acceptând provocarea de a ține un discurs în fața asistenței, a recunoscut că vorbitul în public este o componentă importantă din activitatea unui bibliotecar și trebuie, deci, dezvoltată. Deși emoțiile sunt foarte mari, odată pășind pe scenă, această frică se diminuează, a mai spus Ewan. Publicul este alături de voi și vă încurajează, așa că… fiți siguri, monștrii sunt mult mai îngrozitori decât aceasta, a încheiat directorul IREX.

Mariana Harjevschi, în discursul său, a menționat o tehnică japoneză de dată recentă privind expunerea în public, în care vorbitorii trebuie să vorbească… un minut, doar atât. Lumea de azi se tot accelerează, iar noi trebuie să facem față provocării. Un discurs trebuie să fie bine-structurat și vorbitorul trebuie să posede competențe de a convinge. Să fim convingători, naturali și sinceri ne-a urat doamna director BM B. P. Hasdeu.

Menționând că, conform unui sondaj privind competențele necesare în secolul XXI, vorbitul în public se situează undeva la mijloc, dna Lidia Kulikovski a dat startul evoluției participanților pe scenă.

Prima care a luat cuvântul a fost Lucia Brehoi, Orhei, care a vorbit despre Trainingul de Public Speaking pentru copii desfășurat la bibliotecă. Acest curs se ține în fiecare duminică și este util copiilor, contribuind la creșterea stimei lor de sine, a menționat vorbitorul.

Cristina Oncea, Rezina, a vorbit despre Tehnologii Informaționale și integrarea lor în programul de activitate al bibliotecii. La biblioteca din Rezina, copiii învață programare, însușesc noțiuni din vocabularul programării și, antrenându-și mintea, devin mai buni la mate. Este important ca tehnologiile să fie utilizate cu folos și, mai ales, rațional, a conchis Ignite-istul.

Dina Sicorschi, Filiala „Onisifor Ghibu” BM B. P. Hasdeu, și-a început discursul menționând că „Viziune+Acțiune poate schimba lumea”. Acest vorbitor ne-a împărtășit experiența sa când a fost… electrician la bibliotecă, concepând un proiect de iluminare a spațiului- astfel încât acesta să devină mai confortabil și atrăgător atât pentru utilizatori, cât și pentru personal. E necesar să ai inițiativă și lucrurile se pun repede în practică, am putut constată ascultând discursul acestui participant.

Elena Osipova, Șef Secție Carte Germană, ne-a purtat printr-o călătorie virtuală prin splendidele orașe germane. Elena Osipova ne-a vorbit despre faptul că la Sala Germană copiii nu învață doar propriu-zis limba germană, ci și cultura acestei țări europene. Studiază despre castele, monumente, piețe, astfel încât, când vor avea ocazia să călătorească efectiv în Germania, nu doar virtual, vor fi deja înarmați cu o mulțime de cunoștință privind locuri și atracții turistice.

Larisa Chihai, raionul Cantemir, a ținut un discurs despre valoarea familiei. „Familia este prima școală a copilului” a început cuvântarea acest vorbitor, și ne-a povestit despre maniera în care la biblioteca din Cantemir sunt promovate valorile familiei. Un lucru necesar în societatea bulversată de azi.

Olga Apostol, Orhei, a vorbit despre serviciul iCAN pentru o carieră de succes, desfășurat la biblioteca din Orhei. Participanții în cadrul acestui serviciu învață să elaboreze un CV digital, o prezentare digitală, să facă chestionare, să creeze un blog, să utilizeze pagina de facebook ca intrument de promovare și alte competențe extrem de utile. Din feeback-ul pe care l-au acordat utilizatorii acestei biblioteci, serviciul le-a fost realmente util. „Veniți și vă convingeți!” ne-a îndemnat vorbitorul.

Diana Cuțîi, Rezina, a familiarizat publicul cu Clubul de engleză organizat la biblioteca lor. Ignite-istul a vorbit despre metode de învățare interactive, altfel decât la școală, prin joc, dans, cântec- care sunt totodată plăcute și eficiente, și care plac nespus copiilor. Pe lângă învățarea limbii engleze, copiii învață să coopereze, să lucreze în echipă și să fie sociabili.

Despre Cluburi de engleză ne-a vorbit și următorul Ignite-ist, Ana Chetrosan, Orhei, accentuând avantajele cunoașterii limbii engleze. English Club a început la biblioteca din Orhei în 2018 cu un grup de 10-12 copii pentru ca, în scurt timp, să ajungă să se deschidă încă alte două grupuri. „Limbajul nu este un dat genetic” a încheiat vorbitorul. Așa că, spor la carte!

Alina Grușco, Anenii Noi, ne-a relatat despre Mass Media, prezentându-ne importanța acestui domeniu în viața noastră cotidiană și menționând cum se face educație mediatică la biblioteca lor. Tinerii învață să fie prezentatori, reporteri și își dezvoltă abilitățile de comunicare în public.

 Învățarea calculatorului la bibliotecă- un serviciu actual și util a fost tema discursului Marinei Rusu, Orhei. Beneficiarii învață pașii realizării unui transfer, a unei plăți on-line, gestionarea poștei electronice, crearea unui blog personal, înregistrarea pe youtube și alte competențe necesare. Utilizatorii susțin că sunt foarte satisfăcuți de acest serviciu și că, deși unii chiar nu s-au așteptat, au învățat ceva nou.

Elena Taragan, Departamentul Studii și Cercetări, BM B. P. Hasdeu, ne-a prezentat Laboratorul micilor scriitori, al cărui moderator este. A vorbit despre cum finaliștii Concursului Bătălia Cărților s-au întrunit în cadrul unui Laborator pentru a se exersa în arta scrisului, unde și-au perfecționat scriitura, fiind astfel, poate, mai aproape de realizarea visului de a deveni scriitori celebri.

Sănătatea a fost subiectul discursului Dorinei Danu, Orhei. La bibliotecă învață despre „Maladiile secolului 21”, într-un șir de sesiuni: tuberculoza, cancerul, hepatita, diabetul, virusul gripal. Parteneri ai serviciului sunt medici care contribuie cu consiliere competentă în acest domeniu. „Un om informat este un om protejat”, a conchis Dorina.

Au excelat în Săptămâna Creativității și Inovației cei de la „Mihail Lomonosov” BM B. P. Hasdeu. Margarita Scelcicova ne-a împărtășit experiența acestei reușite. Expoziții de artă, cluburi de muzică, întâlniri cu scriitori, noi rubrici pe blog- sunt câteva din multele și diversele acțiuni organizate de către această filială în săptămâna cu genericul creativității la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu.

Angela Borsh, Filiala „Ițic Mangher” BM B. P. Hasdeu, a ținut o pledoarie despre Muzeul Patrimoniului Cultural al evreilor, care se află la această bibliotecă. Dumneaei ne-a făcut o invitație la acest Muzeu, unde vom putea vedea cărți rare și obiecte valoroase și unde vom avea șansa că ne cufundăm în atmosfera de început de secol XX. Tentant!

Liliana Juc, Filiala „Târgoviște” BM B. P. Hasdeu, ne-a făcut o prezentare a modului în care s-a desfășurat Trainingul ELIP, lideri bibliotecari întrunindu-se la Biblioteca Națională din Chișinău. Atragere parteneri, Leadership, Inovație, Planificare Strategică au fost subiectele tratate de liderii bibliotecari cu profesionalism și competență în cadrul acestui eveniment.

A încheiat sesiunea de discursui Ignite Elena Dabija, CAIE BM B. P. Hasdeu, care ne-a vorbit despre experiența deosebită de care au avut parte cei de la CAIE în cadrul Săptămânii Zâmbetului. Extrem de activi și energici, aceștia s-au situat în top în cadrul săptămânii, desfășurând diverse activități cu generic umoristic, decorând un Mister Zâmbet la CAIE și ieșind în teritoriu și interacționând cu locuitorii capitalei.

Ne-am bucurat să asităm la o serie de discursuri cu tâlc, mesaj și conținut. Am apreciat curajul și energia vorbitorilor. Unii au reușit să fie cu adevărat convingători și au dovedit că posedă calitățile necesare unui vorbitor autentic, sincer și pasionat. Ne revedem la un nou Ignite, în care sperăm să vă surprindem frumos și memorabil.

33171954_1657577660977997_8941413210603388928_n

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s