Impactul serviciului iCAN


Astăzi, la CNEPB, s-a desfășurat Follow-up-ul la trainingul ”Serviciul de bibliotecă iCAN pentru o carieră de succes”, unde  bibliotecari din raioanele arondate Criuleni, Ialoveni, Strășeni, Hâncești, suburbia Cricova și filialele BM „B.P. Hasdeu”  și-au împărtășit experiența în livrarea acestui serviciu în bibliotecile lor.

IMG_6344 (2)”Serviciul de bibliotecă iCAN pentru o carieră de succes” a fost coordonat de  Academia de Inovare și Schimbare prin Educație în parteneriat cu bibliotecile publice din Chișinău și Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă cu susținerea financiară a Programului Novateca.

Daniela Munca-Afteniev, managerul Academiei , invitată la eveniment, a accentuat importanța cunoașterii la ora actuală a competențelor digitale: ”Suntem în plină eră digitală. Lumea accelerează  și trebuie să ținem pasul cu ea. Copiii născuți astăzi sunt digitali-nativi. Cei din generația  40+ sunt așa-numiții „dinozauri digitali”, adică pe cale de dispariție, cei care nu s-au născut cu tableta în mână și trebuie să depună efort să învețe ceea ce copiii astăzi știu. Competențele digitale sunt importante în orice arie de activitate. Angajatorii le specifică ca abilități necesare. Pentru a excela la job, pentru a ne promova, pentru a face față cerințelor vremii, e important să cunoaștem aplicațiile cele mai recente”.

Mariana Harjevschi, director BM, și Maria Burcovschi, facilitator al serviciului, au vorbit despre instruirile comunității chișinăuene desfășurate la CNEPB și ale celor din bibliotecile arondate Centrului de Excelență. Au felicitat bibliotecarii care au beneficiat de instruiri în domeniul serviciului iCAN pentru succese în replicarea acestuia în bibliotecile lor și au ținut să afle care a fost „ecoul” acestui serviciu în comunitate.

Bibliotecarii prezenți au vorbit despre diverse competențe însușite în cadrul instruirilor, pe care le-au transmis utilizatorilor lor. Astfel, elevi de liceu, persoane în căutarea unui loc de muncă, mămici, studenți au fost instruiți în crearea unui CV digital. De asemenea, s-a predat modul de utilizare a programului Canva de elaborare a afișelor. Beneficiarii au învățat să utilizeze rețelele de socializare pentru promovare, să creeze un blog, au vorbit despre siguranța pe internet. Bibliotecarii din diverse raioane au menționat că au avut și istorii de succes, persoanele instruite reușind să obțină un loc de muncă datorită unui CV bine-elaborat.

Participanții la discuția de astăzi s-au angajat în a asigura durabilitatea serviciului, urmând să continue prestarea acestuia în biblioteci, cerința fiind ca bibliotecile sătești să instruiască minim 25 de utilizatori, iar cele raionale- minim 50.

Evenimentul de astăzi a inclus și o instruire în cadrul căreia bibliotecarii au însușit o nouă competență digitală, aplicația „Story Maps”. Sub ghidarea formatorului Oxana Andreev, șef Filială „Adam Mickiewicz”, bibliotecarii au parcurs pașii din aplicație, înserând fotografii, filmulețe și setând locații.

Sperăm că evenimentul care a avut loc astăzi le-a fost util bibliotecarilor și i-a motivat în a continua să presteze serviciul în domeniul competențelor digitale.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s