Vizita de formare profesională la Biblioteca Metropolitană București


În perioada 22-29 iulie 2018, 40 de bibliotecari de la Biblioteca Municipală  „B.P. Hasdeu” din Chișinău au fost parte a unui program de formare profesională la Biblioteca Metropolitană București.

Vizita de lucru a bibliotecarilor la București s-a desfășurat în cadrul proiectului „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, eveniment raliat șirului de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri și susținut de mai mulți parteneri. Este vorba de  Primăria Municipiului București, Institutul „Eudoxiu  Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Biblioteca Națională a României, Asociația BASAR, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Palatul Șuțu, București City Tour, Regia Autonomă de Transport București și Clubul Sportiv Municipal București ș.a.

Chiar din prima zi a avut loc un dialog plin de conținut între profesioniștii în domeniu de pe ambele maluri ale Prutului, urmat de sesiuni profesionale susținute de către bibliotecarii de la Biblioteca Metropolitană București, precum și de reprezentanți ai partenerilor Bibliotecii Metropolitane, au făcut cunoștință cu rețeaua Bibliotecii Metropolitane București, au aflat despre serviciile și programele oferite utilizatorilor din București.

În aceeași ordine de idei, și reprezentanții BM „B.P. Hasdeu”, în frunte cu  Mariana Harjevschi, director general au prezentat Biblioteca Municipală  „B.P. Hasdeu”, programele și serviciile pentru comunitatea chișinăuiană. Ana Ostasevschi, șef oficiu la Biblioteca „Ovidius” a relatat despre serviciul și ce învață copiii în cadrul atelierului  „StoryJumper”. Liliana Juc, șef la Filiala „Târgovişte” a împărtășit experiența despre gama de servicii și programe, precum: „Micii Europeni”, „Meșterița”, teatrul de păpuși „Bibliopicii”, „Să re-auzim povestea”. Maria Burcovschii, bibliotecar – principal la Filiala „Targu-Mureș” a povestit despre serviciile și programele „Ora TV”, „iCAN – pentru o carieră de succes”. Taisia Foiu, șef secție „Memoria Chișinăului” a relat despre proiectul „BiblioTur – descoperim Chişinăul altfel”, unde bibliotecarii – ghizi ai Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” oferă tururi ghidate prin Chișinău, oferă informații și prezintă curiozități din istoria și viața contemporană a capitalei. Aliona Nosatîi, șef la Filiala „Nicolae Titulescu” a prezentat serviciul „Bibliocroitorașul” și a venit cu mai multe obiecte confecționate de copii și bibliotecari, ce au fost oferite cadou bibliotecarilor de la Biblioteca Metropolitană București.

La sesiunea „Construim Biblioteca”, coordonată de Alex Axinte de la Asociația BASAR bibliotecarii au fost provocați de a găsi soluții pentru amenajarea bibliotecilor și regândirea utilă a acestora, pentru a fi mai vizibile și atractive.

O surpriză pentru bibliotecarii din Moldova a fost târgul de carte organizat de 16 edituri din România, la care au făcut cunoștință cu noile apariții editoriale, au identificat noi titluri interesante, au stabilit contacte și schimb de adrese.

În cadrul sesiunii „Biblioteca Transformă”, coordonată de Ioana Crihană, director executiv al ANBPR și Claudia Șerbănuță, formator ANBPR au fost identificate mesaje de promovare a bibliotecii și a serviciilor moderne în Campania Națională de sensibilizare și promovare a bibliotecilor.

De asemenea, delegația din Republica Moldova a vizitat mai multe filiale ale Bibliotecii Metropolitane, dar și diverse instituții culturale și locuri remarcabile din capitala României: Parlamentul României, Biblioteca Națională a României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Municipiului București și cimitirul Bellu.  Au admirat cu interes muzeele, bisericile, parcurile, arhitectura, locurile istorice și culturale ale Bucureștilor, numit de toți vizitatorii „micul Paris”.

Dna Zvetlana Preoteasa, director general al Bibliotecii Metropolitane București în sesiunea de deschidere a menționat, că programul de formare pentru bibliotecarii de la  BM „B.P. Hasdeu” și donația de 20 000 u.b. precum și alte activități, face parte din Protocolul de Cooperare semnat dintre  Primăria Municipiului Chișinău și Primăria Municipiului București.

Președintele Asociației Bibliotecarilor din R. Moldova, dna Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” a menționat  la întâlnirea cu partenerii de proiect, că pe parcursul acestor zile, bibliotecarii de la Chișinău au luat cunoștință de rețeaua de biblioteci publice, de gama de servicii care promovează lectura și învățătura pe parcursul vieții la Biblioteca Metropolitană București: „bineînțeles, noi, bibliotecarii de la Chișinău suntem recunoscători pentru acest gest. Centenarul Unirii este un moment istoric și trebuie să arătăm acest respect pe care îl purtăm generațiilor premergătoare, dar, totodată să investim în viitorul nostru.  Iar această colaborare este și un exemplu care ne susține în acest demers. Ne dorim ca și  bibliotecarii din București, din rețeaua Bibliotecii Metropolitane să ajungă  la Chișinău, astfel  încât să ne apropiem mai mult în relațiile noastre de cooperare”.

Dna Ioana Crihană, director executiv al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România a afirmat la sesiunea „Biblioteca Transformă”, că acest program de formare este un  prilej de schimb de experiență și a subliniat că „relațiile dintre asociațiile noastre sunt foarte apropiate de multe decenii. Acest proiect este o ocazie să identificăm  noi oportunități de colaborare dintre asociațiile noastre. Ne regăsim întotdeauna cu idei,  inițiative, pe care dorim să le dezvoltăm în continuare”.

Pe această cale aducem sincere mulțumiri colegilor de la Biblioteca Metropolitană București în frunte cu dna Zvetlana Preoteasa, director general al BMB, dlui Aurelian Bădulescu, viceprimar general al Municipiului București și tuturor partenerilor din România pentru  ospitalitate și deschidere, conlucrare, colaborare, colegialitate, prietenie, zâmbete și emoții de neuitat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s