Atelierul de inițiere a Zilelor Educației Nonformale


Astăzi, 2 octombrie 2018, la CNEPB, a avut loc Atelierul online de inițiere privind desfășurarea evenimentului ZEN la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, care se va desfășura în perioada 8-11 octombrie, organizat de CNEPB și Departamentul Studii și cercetări, susținut de Lidia Kulikovski.

Acest acronim, ZEN, înseamnă Zilele Educației Non-formale. După cum puteți observa, este un acronim original și ingenios, „zen” fiind un termen din religia budistă și fiind asociat cu o stare de concentrare, de iluminare, de bine, de simplu dar nu simplist. Poate coincidența nu este întru totul întâmplătoare, educația non-formală fiind o formă de învățare și dezvoltare care presupune joc, bucurie, plăcere, libertate creatoare și divertisment.

Lidia Kulikovski a început prin a specifica un aspect important privind diferența dintre educația formală și cea non-formală, dacă prima ucide creativitatea, cealaltă are menirea de a o dezvolta. Biblioteca trebuie să completeze educația oferită în școli, aceasta fiind un centru educațional unde tânărul are parte de mai multă libertate, mai mult spațiu de joc și creație. Astăzi, nu mai este atât de actuală piramida nevoilor lui Maslow, care a stat la baza Managementului instituțional cu o sută de ani în urmă. Omul de astăzi nu mai poate fi limitat la nevoi fizice și de apartenență, el vrea să se implice, să pună întrebări, să-și susțină punctul de vedere, să se joace. Astfel, și biblioteca trebuie să renunțe la metode tradiționale și bibliotecari tradiționali, care nu întrețin un dialog cu cititorul, făcându-se responsabili într-o mare parte pentru faptul că astăzi multă lume nu mai utilizează biblioteca. Educația non-formală implică crearea de relații, interacțiune și dinamism, învățarea fără stres, presiune și constrângeri, generând o atmosferă prietenoasă în care fiecare să se simtă liber să se manifeste. Evenimentul ZEN se realizează cu scopul ca bibliotecarii, prin exersare, să învețe și să aplice metode noi de educație non-formală, pentru ca astfel să creăm o cultură a nonformalului la biblioteca noastră. Așadar, educația nonformală presupune schimbare, diversificare, inovare, inserție de nou în activitatea noastră. Prin aceasta, dezvoltăm în rândul utilizatorilor empatie, abilități de integrare în societate, atitudine pozitivă și acele calități necesare pentru a pregăti copiii pentru un viitor imprevizibil. Educația nonformală dezvoltă potențialul creativ al tânărului și capacitatea acestuia de a se descurca în situații deificile, formează abilități de a se descurca în viață atât tinerilor, cât și adulților.

Amintim aici că educația nonformală  este o modalitate mai eficientă de explorare a intereselor umane, diversificarea tipurilor de activități pe care oamenii le preferă, implicarea unor parteneri sociali susținând biblioteca în inițierea unor astfel de activități. Lidia Kulikovschi a convins ascultătorii atelierului că educația nonformală este un proces foarte flexibil, care poate fi pliat pe orice nevoie umană.

În cadrul Atelierului online de inițiere, Lidia Kulikovski a informat publicul privind agenda evenimentului ZEN. A prezentat metode de nonformal deja utilizate pe larg în bibliotecile din rețeaua Novateca, exemplu de excelență fiind evenimentul „Biblioteca Altfel” din 23 septembrie, la care au participat majoritatea participanților la Atelierul de inițiere ZEN.

Începând cu 8 octombrie, timp de patru zile, la CNEPB, se vor desfășura ateliere, tematica cărora va fi educația nonformală: improvizație, activități out-door, metode de educație nonformală pentru dezvoltarea comunitară, practici ale bibliotecilor de peste hotare.  Se vor produce formatori recunoscuți ca Diana Ungureanu (Biblioteca „Liviu Rebreanu”) Oxana Andreev (Biblioteca „Adam Mickiewicz”) , Lidia Kulikovski  (Departamentul Studii și cercetări, BM).

Încurajăm prezența la ZEN a tuturor celor interesați să învețe noi metode de educație nonformală pe care să le aplice în bibliotecile lor, contribuind astfel în a le face pe acestea mai atractive pentru utilizatori, mai dinamice, mai inovatoare și mai adaptate la necesitățile timpului.

Menționăm că la atelier au participat 46 de bibliotecari formatori care au manifestat interes pentru tematică și dorința de a învăța, de a adapta noi metode nonformale și a le aplica în procesul educațională cu cititorii.

Specificăm că toți bibliotecarii care vor participa la orice eveniment-atelier din cadrul ZEN vor obține Certificate BM, CNEPB, ABRM. Nu ratați ocazia de a învăța!

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s