Laboratorul experimentelor nonformale la ziua a 3-a


Evenimentul „Zilele Educației Nonformale” (ZEN) ia amploare la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, iar starea noastră de bine și de „zen” se intensifică, pentru că, în această săptămână, ne jucăm mai mult, explorăm lumea prin joc, simțim și trăim jocul. Datorită Atelierelor la care am participat începând cu 8 octombrie, am conștientizat cât de important și benefic poate fi „jocul”, cât de mult place acesta omului, căci este în natura lui să se joace, omul având dintotdeauna și dimensiunea de homo ludens, și am identificat posibilități prin care am putea integra acest element în activitatea bibliotecilor noastre. Jocul este cultural, social, educativ. Prin „joc” putem aborda probleme sociale, transmite mesaje, sensibiliza și atenționa. Așadar, „joc” nu înseamnă facil, copilăresc, neserios sau (doar) distractiv. „Jocul” poate fi o artă, pe care, am putea spune, nu o posedă, la adevărata sa înălțime, oricine.

În ceea ce privește evenimentul de astăzi, tematica abordată a fost aceea a metodelor nonformale ca soluții de dezvoltare comunitară. Moderator al evenimentului a fost Lidia Kulikovski. De data aceasta, am vorbit despre spectrul de posibilități pe care îl avem pentru ca, prin diverse metode educative, să răspundem la nevoile curente ale comunității, să oferim soluții la diverse probleme, să avem un rol în viața comunitară, întrucât Biblioteca educă oameni, poate contribui la incluziunea lor socială, formează capacitate membrilor comunității.

Lidia Kulikovski a trecut în revistă diverse forme de educația nonformală, subliniindu-le pe acelea la care mai avem de lucrat, astfel încât să exploatăm întregul potențial pe care îl avem și toate resursele noastre pentru a contribui la dezvoltarea comunității, profesia de bibliotecar aflându-se în Topul celor 10 profesii necesare umanității. Avem un rol în comunitate, o misiune, pe care ne-o asumăm și vrem să o extindem, căci „dacă vor dispărea bibliotecile, de vină vor fi bibliotecarii indiferenți”. Ei bine, tocmai cu această indiferență încercăm să luptăm prin aceste evenimente pe care le organizăm la biblioteca noastră, vrem să trezim pasiunea, interesul și plăcerea exercitării profesiei în rândul bibliotecarilor, pentru a transmite această pasiune spre comunitatea noastră.

Arta povestirii, Biblioteca vie, Comunicarea relațională, Dans contemporan, Delivering Life, Design Thinking, Dezbatere, Expoziție vie, Jonglerii- toate acestea sunt metode prin care integrăm, adaptăm nonformalul în procesul educațional pe care îl desfășurăm, făcând loc creativității, libertății de gândire și expresie și completând astfel educația care se face în școli și universități.

Publicul la evenimentul de astăzi a fost foarte receptiv, foarte implicat, a adresat întrebări, a identificat soluții. Lidia Kulikovski a creat o adevărată stare de joc în cadrul Atelierului de astăzi, făcându-ne să participăm la diverse exerciții de creativitate, improvizație și schimb de emoții, în care bibliotecarii au dovedid un potențial imens de a crea, de a genera spontan idei, de a pune în scenă diferite situații, de a se imagina în diverse ipostaze, natural și firesc.

Vă așteptăm și mâine la un alt Atelier dedicat educației nonformale. Intrați în joc, simțiți emoția, plăcerea și bucuria acestuia!

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s