Experiența jocului de la Berlin la Chișinău


Săptămâna dedicată Educației Nonformale la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” se apropie de final. Continuăm să plasăm accente pe chestiuni privind plusvaloarea pe care o aduce educația nonformală.

Azi, 11 octombrie, am participat la atelierul „Noi metode de educație nonformală (experiența NEXT LIBRARY)”, moderat de Oxana Andreev, șef al Filialei „Adam Mickiewicz”. De această dată, Oxana Andreev ne-a împărtășit, bibliotecarilor prezenți la evenimentul de astăzi, experiența pe care a trăit-o la Berlin, la Conferința „Next Library”. De fapt, atelierul a fost într-o proporție de aproape 90 la sută aplicativ, Oxana Andreev prezentându-ne diverse jocuri și exerciții pe care le-au făcut participanții la conferința de la Berlin. Am făcut inițial un test al creativității, în care ne-am evaluat coeficientul de creativitate, pentru a purcede mai apoi la diverse exerciții care ne-au solicitat această capacitate. Majoritatea exercițiilor le-am realizat în perechi. Spre exemplu,  jocul „Ce urmează?”, în care noi, participanții, a trebuit să gândim în doi, pornind de la un reper, o poveste, completându-ne unul pe celălalt. Oarecum asemănător cu acesta, a urmat jocul „A fost odată”, care, de asemenea,  a presupus ticluirea unei povești. Aceste exerciții sunt benefice pentru dezvoltarea creativității, întrucât îl fac pe participant să gândească și să caute rapid soluții. Un alt joc  a constat în asocierea unor cuvinte, care la prima vedere nu prea au ceva în comun. Din nou, acesta este un mod de a-l face pe participant să gândească în afara cutiei, să facă corelații chiar și acolo unde ele aparent nu există. Astfel, omul deprinde capacități de a identifica soluții și de a depăși situații de criză.

Pentru fiecare participant, fiecare joc a fost o experiență unică și personală. Nu au existat două soluții identice sau vreun răspuns corect la o întrebare, fiecare generând propria sa idee. Aceste jocuri, utilizate în cadrul activităților într-o măsură rezonabilă, contribuie la fortificarea personalității, dezvoltă gândirea și imaginația.

Fiind deja în a patra zi a evenimentului ZEN, ținem să facem observația că fiecare zi din cadrul săptămânii dedicate educației nonformale s-a deosebit de celelalte, organizatorii au îmbinat reușit aspecte teoretice cu cele practice, reușind să informeze, să  exemplifice, să atenționeze, să inspire, să determine bibliotecarii participanți la eveniment să adopte noi metode de lucru cu utilizatorii, să iasă din zona obișnuitului, testatului și neriscantului, pentru a face față ritmului în care evoluează lumea la ora actuală.

Vă așteptăm mâine la finalizarea evenimentului, unde vor fi înmânate certificate tuturor celor care au făcut efortul de a se implica în buna desfășurare a „Zilelor Educației Nonformale” la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s