Excelăm prin instruire!


Activitățile lunii mai au demonstrat că educația nonformală la Hasdeu n-a avut răgaz în pofida lungilor vacanțe din calendar.

S-au desfășurat 17 activități de formare. Șapte traineri Hasdeu au livrat 36 ore de instruire cu participarea a 167 de angajați ai Bibliotecii Municipale (BM). Tematica a fost diversă: 24 de bibliotecari au învățat tainele scrierii unui text cu impact la Cursul de „Copywriting: Cum să scriem texte bune pe Social Media”, (formator Lidia Kulikovski). În urma atelierului, majoritatea participanților au afirmat că a fost unul constructiv, care i-a inițiat în câteva dintre secretele copywriting-ului, și i-a ajutat să se elibereze de unele temeri pe care le aveau atunci când scriu despre ei și când prezintă publicului imaginea bibliotecii.

Infografic mai 1

A fost dat startul Cursului Online Advocacy la nivel național. Formatorul Mariana Harjevschi, director general BM „B.P. Hasdeu”, va monitoriza și va oferi suport la distanță participanților din raioanele arondate, cu implicarea și suportul formatorului Centrului de Excelență –Eugenia Butnaru.

Atelierul „Evidența tranzacțiilor de referință în soft-ul Biblioreferințe”, livrat de Taisia Foiu, a fost axat pe un subiect concret de activitate și a avut un caracter practic, aplicativ, fiecare participant a creat câte 2-3 referințe în Soft-ul respectiv. A continuat cu succes și desfășurarea serviciului „ENGLISH BETWEEN US”, au fost livrate 8 sesiuni de instruire, numărul celor interesați de a cunoaște engleza fiind în creștere.

O perioadă de maximă concentrare a profesioniștilor Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” în pregătirea Programului „Provocarea verii” care presupune o nouă abordare inovativă a activităților cu copiii și adolescenții în perioada estivală, axată pe dezvoltare personală și dezvoltare de noi abilități, pe o nouă abordare a utilizatorului în vederea fidelizării lui. Este un obiectiv ambițios, întrucât biblioteca are astăzi numeroși competitori și concurenți în calitate de furnizor de servicii și deținătoare de informație. Au fost organizate o serie de ateliere cu genericul „Laboratorul Provocarea verii, în care bibliotecarii au învățat practicând, împreună cu formatorul Lidia Kulikovski, cum să elaboreze Agenda, cum să formuleze competențele pe care le vor forma participanților pe fiecare componentă a programului; cum să elaboreze conținut și cum să-l alterneze în funcție de componente: Lectură, STEM, Tehnologie, Descoperire, Creativitate.

Un alt atelier, de „Benzi desenate” susținut de Eugenia Butnaru (formator CNEPB) și Diana Ilieș (formator Biblioteca Titulescu) a adunat 14 bibliotecari care au învățat trei categorii de aplicații – pe tabletă, android, computer pentru a forma participanților la Provocarea verii abilități de elaborarea cărților de benzi desenate. Noul program, Provocarea verii, include Lectură, Descoperire și Creativitate. În acest context, a fost organizat atelierul „Promovarea lecturii”. Formatorul Liliana Juc a deschis secretele promovării lecturii, oferind trucuri, metode, formate într-o nouă abordare.

Au învățat experimentând la atelierul „ScienceLab”, livrat de Oxana Andreev care a împărtășit din experiența serviciului ScienceLab, oferind metodologia implementării serviciului care se desfășoară cu succes la filiala Adam Mickiewicz.

Formatorii BM: Mariana Harjevschi, Lidia Kulikovski, Tatiana Coșeri, rămân a fi solicitați în teritoriu pentru a livra sesiuni de instruire la cursurile de formare profesională „Bazele Biblioteconomiei și Științelor Informării” și „Tendințele actuale în activitatea bibliotecilor din Republica Moldova”. În luna mai au beneficiat de aceste instruiri colegii din raionul Bălți, Orhei și Glodeni (40 ore de instruire, 93 bibliotecari instruiți).

Se preconizează o vară fierbinte. Centrul Național de Excelență a pregătit și pentru lunile iunie-iulie o ofertă interesantă tuturor bibliotecarilor.

Articol elaborat: Elena Cebotari, specialist principal la Centrul Național de Excelență Profesională.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s