Instruiri la CNEPB – prioritatea programului „Provocarea verii” 2019


Instruirile din luna iunie au avut ca tematică componentele programului „Provocarea verii” la Centrul Național de Excelență Profesională (CNEPB), integrându-se perfect în activitatea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din această vară și contribuind la buna derulare a programului, aflat la prima ediție.

Infografic iunie 2019

Un loc aparte pe agendă a avut cursul nou lansat „Servicii Moderne”- un curs de care au beneficiat 15 bibliotecari, recent angajați. Bibliotecarii participanți au făcut cunoștință cu conceptul „Servicii moderne” în contextul Bibliotecii relaționale, s-au familiarizat cu beneficiile serviciilor actuale ale bibliotecii, au fost informați privind portretul „utilizatorului” și a „non-utilizatorului”, au aflat metode de identificare a necesităților utilizatorilor. De asemenea, s-au discutat multe alte aspecte: metodologia de elaborare a serviciilor, planificarea resurselor, categorii de resurse, durabilitate, parteneri în livrarea resurselor, ce presupune o comunicare eficientă, randamentul comunicării. În urma participării la curs, bibliotecarii au dobândit cunoștințele necesare și au fost capabili să dezvolte Planul unui serviciu pe care îl vor implementa ulterior, cu suportul și implicarea formatorului Lidia Kulikovski.

61816352_1265136046978755_6211402800354557952_n

Un alt atelier, care a inclus multe exerciții practice a fost „Limbajul paraverbal. Voce și dicție”, livrat de Diana Ungureanu. S-au făcut exerciții de dicție, exerciții de respirație, frământări de limbă – exerciții care le pot servi bibliotecarilor la desfășurarea componentei „lectură” din cadrul programului „Provocarea verii”.

Se înscrie în tematica acestei veri și atelierul „Camera- inamic sau prieten”, livrat de trainerul invitat Margarita Ursu, specializat în discurs public și liderism. În cadrul atelierului, cei 16 participanți au învățat să scrie un mesaj către publicul larg prin intermediul mass-media. Ulterior, s-a făcut simulare a unui interviu.

63985107_346641866016753_4474714885678170112_n (3)

Ca și continuitate a activităților din domeniul comunicării a fost și atelierul „Tehnici persuasive în comunicarea cu utilizatorii” livrat de formatorul BM – Diana Ungureanu. Aici s-a vorbit despre „puterea de a convinge” pe care bibliotecarul trebuie să o descopere în el însuși și să o dezvolte în vederea unei comunicări eficiente cu utilizatorul.

În parteneriat cu Biblioteca Centrală a BM au fost organizate două ateliere de instruire cu utilizatorii bibliotecii, participanți ai programului estival: cum să creeze un QR code și benzi desenate. Ca rezultat, participanții au creat un QR code în baza video-urilor, accesând site-ul www.qrstuff.com și au creat un produs propriu în baza fabulei „Greierul și furnica” .

IMG_25492 (3)

O altă activitate cu rezultate vizibile pentru participanți (s-au obținut competențe de creativitate, de exprimare, de lucru în echipă, de dezvoltare a atenției) a fost atelierul „Library Quest”, rod al colaborării și parteneriatului dintre CNEPB, Secția Promovare și Comunicare (Borodatîi Tatiana), Biblioteca Centrală BM (Nadejda Mascautanu-Modval).

Tot în cadrul lunii iunie s-au derulat cu succes patru sesiuni a cursului „English Between Us”, la care aderă noi și noi cursanți. Centrul Național de Excelență Profesională a mai găzduit și cel de-al IV-lea Training în Educația Media, organizat de IREX Europe și ABRM, subiectul principal fiind Siguranța online.

Articol elaborat: Elena Cebotari, specialist principal la Centrul Național de Excelență Profesională.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s