7 SFATURI PENTRU A DEVENI UN MARE CETĂȚEAN DIGITAL


Maratonul aniversar de resurse educaționale al Campusului Competențelor,  continua…

După cum v-am promis,  vă  oferim azi un articol despre securitatea cibernetică. În preambulul vedem îngrijorarea bibliotecarilor față de problemele securității noastre: Trăim în era digitală – din ce în ce mai multe dintre activitățile și sarcinile noastre de zi cu zi devin digitale, fie că sunt întâlniri de lucru sau cursuri, ateliere, dezbateri, lecturi etc. Dar, cum se poate naviga în peisajul digital, fără a se expune la dezinformări sau a le fura datele? Scriitorul invitat David Lukić ne împărtășește sfaturile sale despre cum să deveniți cetățean digital și cum să le evitați. (blogul Princh Library).

E un articol ușor de citit, simțim că autorul nu e bibliotecar, e utilizatorul  peisajului digital. Cu atât mai mult o să vă placă – e experiența unui scriitor a utilizării lumii emergente digitale, care ne oferă sfaturi de utilizare corectă a acesteia. Trei aspecte sunt definitorii pentru cetățenii digitali: Echilibru și auto-politică; Respect, Responsabilitate. Concluziile lui  David Lukić sunt că cetățenia digitală e o provocare a vieții noastre într-o lume digitală și ne îndeamnă să folosim cât mai bine oportunitățile ei și să le protejăm.

Lidia Kulikovski

Comunicăm, recreăm și lucrăm într-o lume conectată, într-o lume digitală. Deși această nouă paradigmă face viața mai ușoară, necesită și unele ajustări ale obiceiurilor noastre. Printre provocări se numără a fi un bun cetățean digital.

În timp ce lumea digitală ne-a permis să menținem un anumit sentiment de normalitate și continuitate prin pandemia globală, mulți oameni sunt ambivalenți în privința asta. Natura 24/7 a internetului este obositoare și poate fi stresantă, deoarece nu dispare niciodată; simțim că nu suntem niciodată eliberați, liberi… Din păcate, lăsarea gărzii noastre jos, poate avea consecințe negative de încălcări ale datelor.

Ce este cetățenia digitală?

Lumea digitală este o dimensiune viitoare în care oamenii interacționează virtual în toate aspectele carierei, educației și vieții sociale. Cetățenia digitală este comportamentul nostru în această lume, inclusiv modul în care tratăm datele, alți oameni și participarea și contribuțiile noastre. Există noi drepturi și responsabilități implicate, inclusiv unele legate de potențialele încălcări ale datelor.

Câteva dintre aspectele cetățeniei digitale de luat în considerare:

Echilibru și auto-politică

A fi online pentru serviciu, școală la orice oră din zi sau din noapte poate duce la epuizare. Este important să stabiliți limite și să adăugați auto-îngrijire pentru a evita problemele legate de stres. Asigurați-vă că includeți pauze, cum ar fi ieșirea la plimbare afară, stabilirea unor perioade de întrerupere când dispozitivele sunt offline și desfășurarea activităților care sunt deconectate de la internet, cum ar fi gătitul, citirea cărților, jocul de baschet sau hobby-uri creative.

Respect

Pe lângă respectarea nevoii organismului de a vă opri, nu uitați să faceți un pas înapoi și să luați în considerare persoanele cu care interacționați online, inclusiv cei care vă facilitează munca sau învățarea. Natura muncii online tinde să excite oamenii, crescând stresul. Cu toții trebuie să facem un pas înapoi față de anonimatul computerelor și să ne gândim la modul în care oamenii vor primi ceea ce spunem sau comunicăm. Critica trebuie temperată cu umilință și folosită cu moderație.

Responsabilitate

Cetățenia digitală este un drept și un privilegiu. Fiecare persoană participantă ar trebui să cunoască (sau să învețe) setările adecvate atunci când este inclusă într-un grup online, să intre cu o atitudine pozitivă de respect și să trateze contribuțiile altora (inclusiv materialele accesibile prin bibliotecile online) cu respect. Sfaturi și trucuri pentru a deveni un mare cetățean al bibliotecii digitale

Bibliotecile digitale sunt bunuri minunate care permit accesul la un mare volum de informații pentru educație și cercetare, precum și la instrumente (virtuale și fizice) care ne ajută în muncă, la școala și în viața personală. De asemenea, bibliotecarii curatori ai colecțiilor sunt disponibili ca resurse pentru a ajuta oamenii să identifice și să localizeze materialele adecvate.

Oamenii, liceenii, studenții vor beneficia de bibliotecile digitale atâta timp cât profită de oportunitățile oferite. Dacă este utilizată în mod corespunzător, o bibliotecă digitală poate accelera învățarea prin explorarea revistelor academice și periodice de specialitate care sunt mai ușor de găsit online. Un avantaj suplimentar este că materialele bibliotecii digitale pot lua mai multe forme, inclusiv videoclipuri, înregistrări audio și demonstrații video, făcând informațiile disponibile persoanelor cu abilități diferite de înțelegere și acces. Cu asistența unui a unui bibliotecar calificat, oamenii pot identifica, localiza și interacționa cu materiale publicate în întreaga lume, inclusiv traducerea din alte limbi atunci când este necesar.

Iată câteva sfaturi pentru a fi un bun cetățean digital folosind o bibliotecă digitală:

1) Familiarizați-vă cu materialul disponibil pentru a vă restrânge căutarea.

2) Verificați pentru întrebări frecvente și informații  ghidul de orientare a bibliotecii digitale.

3) Participați la oportunități de formare și orientare pentru a afla despre accesarea materialelor și utilizarea instrumentelor.

4) Citiți și înțelegeți regulile despre utilizarea materialelor și citarea surselor.

5) Înțelegeți limitele utilizării materialelor furnizate de alții, inclusiv fotografii și videoclipuri.

6) Alocați-vă timpul pentru a avea materialele de care aveți nevoie cu mult înainte de termenele limită a gratuității dacă este indicat. Bibliotecarii trebuie să-și împartă eforturile între multe persoane și cereri diferite, cererile de ultimă oră devenind stresante pentru toată lumea.

7) Monitorizați cantitatea de informații personale pe care o divulgați/partajați. Bibliotecile sunt, în general, locuri sigure pentru colectarea datelor, dar nu sunt imune la încălcarea datelor prin malware. Fiți atenți la paginile falsificate și ferestrele pop-up și faceți întotdeauna copii de rezervă ale lucrării și deconectați-vă de la orice baze de date, site-uri web și programe de e-mail când ați terminat.

Rolul cetățenilor digitali în biblioteci digitale

O bibliotecă digitală merită același respect ca o bibliotecă fizică. Cei care folosesc bibliotecile pentru muncă, școală, dezvoltare personală ar trebui să stabilească bune practici, inclusiv oferirea de feedback bibliotecarilor și administratorilor. Aceste informații îi ajută pe cei responsabili de biblioteci să înțeleagă mai bine diferitele stiluri de învățare și niveluri de înțelegere și tipurile de informații cele mai potrivite cercetării.

Concluzie

Bibliotecile digitale deschid lumi cercetării și învățării unor noi segmente de populație. Responsabilitățile noastre în această lume sunt să folosim cât mai bine oportunitățile și să le protejăm. Respectul pentru materiale, date și oamenii care le pun la dispoziție va prelungi viața acestor active, astfel încât ceilalți să învețe și să contribuie la ele.

Resurse suplimentare: What is a data breach and what do we have to do in case of a data breach from the European commission can be found HERE

Despre autor: David Lukić, consultant de confidențialitate, securitate și conformitate a informațiilor la IDstrong. Pasiunea de a face securitatea cibernetică accesibilă și interesantă l-a determinat pe David să împărtășească toate cunoștințele pe care le are. Puteți afla mai multe despre încălcările de date accesând https://www.idstrong.com/data-breaches/

Sursa: https://princh.com/blog-7-tips-for-becoming-a-great-digital-citizen/

Trad. Lidia Kulikovski

Lasă un comentariu